Revista românească modernă este strâns legată de numele și activitatea remarcabilă a lui Constantin Tănase și a Companiei „Carabus”, înființată la 2 iulie 1919. Acest teatru a devenit un adevărat pol cultural în care s-au afirmat și au evoluat numeroase personalități de excepție, contribuind la perpetuarea și revitalizarea genului revistei românești.

Pe scena Teatrului de Revistă Constantin Tănase au strălucit cei mai importanți creatori și interpreți din domeniu, printre care se numără Constantin Tănase însuși, Mia Apostolescu, Maria Tănase, Ion Antonescu – Carabus, Dan Demetrescu, Vasile Tomazian, Marilena Bodescu, Horia Căciulescu, Radu Zaharescu, Horia Șerbanescu, Mircea Crișan, Elena Burmaz, Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Nicu Constantin, Cristina Stamate și mulți alții.

Teatrul de Revistă Constantin Tănase a avut o prezență activă pe plan național și internațional, realizând numeroase turnee remarcabile. A cucerit publicul pe marile scene ale lumii, precum Olympia din Paris, Friedrichschtadt Palast din Berlin, Paladium din Londra, dar și în țări precum Israel, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Moscova, Varșovia, Atena, Istanbul etc.

Istoricul Teatrului de Revistă Constantin Tănase din București reflectă evoluția sa de-a lungul decadelor. După perioada Companiei Carabus (1919-1939) și trecerea marelui actor popular Constantin Tănase (1945), teatrul a funcționat sub diverse denumiri temporare (Ansamblul de Estradă, Teatrul de Stat de Estradă, Teatrul Satiric-Muzical „C. Tănase”) până în 1990, când a primit titulatura actuală, sub care continuă să prospere – Teatrul de Revistă Constantin Tănase. Această instituție culturală rămâne un etalon al genului revistei românești și o prezență vibrantă în peisajul teatral contemporan.

Leave a Reply