Ateneul Român, o bijuterie a culturii românești, a fost construit cu inițiativa Societății Cultural Ateneul Român, înființată în 1863. Construcția acestui remarcabil edificiu cultural a fost posibilă datorită contribuțiilor atât ale statului, cât și ale unor donatori caritabili.

Cu deviza „Donați un leu pentru Ateneu,” în anul 1886 a început construcția celui mai mare edificiu cultural din România – Ateneul Român. Acesta a fost ridicat pe terenul familiei Văcărescu, loc în care odinioară se aflase o biserică. În scurt timp, Ateneul a devenit un punct de atracție major, nu doar pentru locuitorii Bucureștiului, ci și pentru turiștii români sau străini care vizitează capitala.

Cu o cupolă de inspirație barocă, cu un contur circular, și trăsături neo-clasice în arhitectură, Ateneul Român este recunoscut pentru aspectul său exterior distinctiv. În interiorul său, vizitatorii pot admira cinci medalioane în mozaic, care reprezintă cei mai importanți domnitori ai țării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu și Matei Basarab.

Cu o înălțime impresionantă de 41 de metri, Ateneul este susținut de cele 12 coloane dispuse într-un cerc în holul său. Spiralele de scări duc vizitatorii pasionați de artă și frumos la etajele superioare, unde pot explora sălile de concert ale Filarmonicii, balcoanele și lojele de unde se pot bucura de spectacole și evenimente culturale și pot admira o mare parte din cultura și istoria poporului român. Ateneul Român rămâne un simbol al culturii și artei din România și o atracție notabilă pentru toți cei care îl vizitează.

Vizitarea Ateneului Român

Clădirea Ateneului poate fi vizitată, în baza achiziției biletelor de vizitare, conform următorului program:

Program vizitarea Ateneului Român

Biletele se achiziționează de la Casa Ateneului (Strada Constantin Esarcu)

sau de la intrarea artiștilor (Strada Benjamin Franklin) cu plata în numerar.

Preț bilet: 10 lei

Adresă: 1, Strada Benjamin Franklin 1-3, București 030167

Leave a Reply