Biserica Crețulescu, cunoscută și sub denumirea de Kretzulescu, reprezintă o biserică ortodoxă deosebită din București, construită între anii 1720-1722 cu generoasa susținere a marelui logofăt Iordache Crețulescu și a soției sale, Safta, fiica domnitorului Constantin Brăncoveanu.

Această biserică este unul dintre cele mai semnificative monumente de arhitectură din perioada brâncovenească târzie. În proximitatea bisericii, marele logofăt a ridicat și un han, practică obișnuită în acea epocă.

Fațadele sunt structurate în două registre distincte, cu cel inferior decorat cu panouri dreptunghiulare, în timp ce cel superior prezintă arcaturi duble, prelungite. Un pridvor deschis, susținut de coloane înalte de piatră, cu arcade simple în centrul acestora, evidențiază intrarea în biserică.

Pictura din pridvor este originală, în timp ce cea din interior a fost realizată între anii 1859-1860 de către Gheorghe Tattărescu.

De-a lungul timpului, Biserica Crețulescu a fost supusă unor lucrări de reparații și recondiționări repetate, în urma cutremurelor din 1940 și 1977, precum și după Revoluția din 1989. Această biserică păstrează o istorie bogată și reprezintă o importantă mărturie a perioadei sale de construcție și a evenimentelor care au marcat orașul București.

Leave a Reply