Muzeul Theodor Aman din București este o comoară culturală dedicată operei și vieții marelui pictor și sculptor român Theodor Aman (1831-1891). Îmbinând artele plastice și sculptura, muzeul oferă o incursiune fascinantă în universul artistic al acestui pionier al picturii clasice din România.

Caracteristici principale ale Muzeului Theodor Aman:

 1. Arhitectură și Sculpturi:
 • Clădirea muzeului, construită în stil neoclasic în 1869 de către arhitectul Fr. Scheller, a fost fosta casă a pictorului Theodor Aman.
 • Sculpturile de pe fațadă, realizate chiar de artist, ilustrează portrete ale unor figuri ilustre precum Michelangelo și Leonardo da Vinci, reflectând diversitatea talentului său artistic.
 1. Exponate și Expoziții:
 • În sălile muzeului sunt expuse numeroase lucrări ale lui Theodor Aman, inclusiv portrete, tablouri istorice, gravuri și mobilă sculptată de către artist.
 • Atelierul mare servea și ca expoziție permanentă pentru operele artistului, includând obiecte personale, unelte și o varietate de tablouri, desene și gravuri.
 1. Contribuții Artistice și Educaționale:
 • Numele lui Theodor Aman este strâns legat de înființarea primei școli superioare de arte plastice din România, unde a activat ca director timp de peste un sfert de secol.
 • A organizat primele expoziții colective cu caracter periodic și a pus bazele primei pinacoteci bucureștene, contribuind semnificativ la dezvoltarea artei în țară.
 1. Istoric al Muzeului:
 • Clădirea muzeului a fost construită după planurile lui Theodor Aman, iar colecția a fost inițial donată de Ana Aman în 1904. Ulterior, au fost adăugate lucrări din achiziții ulterioare.
 • Muzeul include numeroase uleiuri, desene, acuarele, gravuri și sculpturi, oferind o privire completă asupra diversității operei lui Aman în ceea ce privește subiectele, tehnica și genurile artistice.
 1. Tehnica Acuaforte și Pictura lui Aman:
 • Muzeul prezintă o colecție deosebită de gravuri în acuaforte, o tehnică pe care Theodor Aman a explorat-o în etapele ulterioare ale carierei sale, împreună cu plăci originale și presa de imprimare.

Muzeul Theodor Aman servește ca o fereastră captivantă către lumea complexă a acestui artist remarcabil, ilustrând contribuțiile sale semnificative la dezvoltarea artei și educației artistice în România.

Leave a Reply