Templul Coral reprezintă o sinagogă emblematică pentru Comunitatea Evreilor din București și este cel mai mare lăcaș de cult mozaic din oraș. Inițiativa construirii acestui templu a aparținut lui Isaac Leib Weinberg, un lider al organizației „Comunitatea Cultului Israelit Modern” din București.

Viziunea lui Weinberg a fost de a construi o sinagogă grandioasă, în ton cu cele din marile capitale europene precum Viena, Dresda sau Paris. Templul Coral este, de fapt, o replică a Sinagogii Tempelgasse din Viena, cunoscută și sub denumirea de Templul din cartierul Leopoldstadt.

De-a lungul timpului, templul a fost supus unor intervenții de restaurare care au modificat expresia sa arhitecturală. Fațada clădirii este fragmentată, fiind placată cu cărămizi în două culori. Portalul de intrare adoptă stilul maur și se termină în formă de semicerc. În registrul superior se remarcă decorațiuni cu rozete, iar cornișa este bogat ornamentată și se încheie la colțuri cu 6 turnulețe împodobite cu arce și colonete.

Templul Coral continuă să găzduiască servicii religioase și rămâne una dintre cele mai frecventate sinagogi din București și din România. În fața clădirii a fost amplasat un monument în forma unei menore, în memoria victimelor Holocaustului.

Istoricul Templului Coral din București indică că edificiul a fost construit între anii 1864-1866, fiind supus unor renovări în 1932 și 1945. Din anul 2004, Templul Coral este inclus în lista monumentelor istorice din București.

Leave a Reply